Potrivit cardiologilor pediatri, dacă înainte cu opt săptămâni de a concepe un copil, viitorii părinți ar renunța la alcool, tutun sau droguri, numărul malformațiilor cardiace ale micuților s-ar reduce la jumătate.
Embrionul trebuie să aibă o anumită evoluție. În cazul acestor malformații, apare un anumit factor care, între a zecea și a douăzecea zi de la fecundare, produce o adevărată nenorocire.
În general, spun specialiștii, interacțiunea dintre unii factori genetici și de mediu poate determina acest tip de malformații. Schița viitorului cord apare când embrionul este de 1-2 cm. Dacă momentul când se formează cordul și vasele copilului – cardiogeneza – este perturbat, atunci se produc anomalii.
Printre factorii de mediu implicați în apariția malformațiilor congenitale de cord, se înscriu infecțiile virale. Sindromul rubeolic este o cauză certă, în acest sens. Nu mai puțin comportamentul viitoarei mame care merge la o petrecere unde consumă cafea, alcool, eventual un drog. Acest fapt este răspunzător de malformații la cordul copilului.
Alți factori implicați în apariția malformațiilor cardiace, dacă apar la mamă în primele 4-6 săptămâni de viață ale embrionului, sunt radiațiile ionizante. Unele medicamente – diazepamul – pe care foarte multe mame îl iau, aspirina, amfetamina, litiul.
Nu în ultimul rând, viitoarea mamă trebuie să se prezinte de timpuriu la ginecolog. Acesta face ecografia fetală și observă dacă copilul are o malformație. Se poate întâmpla ca malformația de cord să fie însoțită de malformații la nivelul aparatului digestive. Se poate identifica ecografic.
De asemenea, este important ca familia să fie consultată pe tema bolilor cardiace înainte de a face un copil. Bagajul genetic al părinților este important pentru evoluția copilului. A fi informat înseamnă a acționa preventiv.
OMRON Complete – Tensiometru de brat cu electrocardiograf și transmitere date prin bluetooth.
OMRON DuoBaby – Nebulizator 2 în 1 cu aspirator nazal pentru bebeluși.